avagy Zsófa gasztroblogja

Kezdetektől olvasója vagyok a gasztroblogoknak. Mágnesként vonzanak a jól bevált receptek, a mesés ételfotók. Mindemellett imádok a konyhában sürögni-forogni, kísérletezni, vagy a jól bevált receptekkel hódítani. És vásárolni. Mert hát az alapanyagokat be kell szerezni... Volt kitől megtanulnom az alapokat, hála a nagyszüleimnek, anyukámnak, de a legtöbbet a bloggerektől tanultam. Most éreztem elérkezettnek az időt, hogy én is valami maradandót alkossak. Ha másért nem, a magam örömére... De azért remélem mások is rám találnak!



2011. január 23., vasárnap

Óriás garnélával töltött pizza

Az igazság az, hogy a hétvégéink a barkácsáruházakban és építőanyag kereskedésekben telnek, így a főzés - legnagyobb bánatomra -  most háttérbe szorul. A felújítás már nagy léptekben halad előre, jó látni hogy épül-szépül leendő otthonunk. Az új, szépséges konyhámról nem is beszélve...

Hétközben egy-egy gyors vacsora azért készül, ez is egy ilyen volt. Íme!

Hozzávalók 2 kis töltött pizzához:

  • 250g óriás garnélarák
  • 100g krémsajt
  • 3 ek reszelt parmezán
  • citromos durvabors
  • 2 póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • 1 dl rosé
  • 1 ek keményítő
  • 3 ek főzőtejszín
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • olívaolaj

  • 1 csomag friss pizzatészta (nálam Tante Fanny)
  • olívaolaj

Elkészítése:

Az óriás garnélákat megtisztítom, majd az olívaolajon elkezdem pirítani a szeletekre vágott póréhagymával és a két gerezd szeletekre vágott fokhagymával. Fűszerezem durvára tört borssal, sóval. Aláöntöm a bort, megkeverem, hagyom elfőni, majd hozzáadom a krémsajtot. Hozzáreszelem a maradék két gerezd fokhagymát és megkeverem. Jöhet bele a parmezán sajt is. Még rotyog a fazékban, apróra vágom a petrezselymetés hozzáadom a rákokhoz, átkeverem és leveszem a tűzről. Ha hígabb marad, besűrítem a keményítővel és a tejszínnel.A végén meglocsolom a citrom levével és lehűtöm.

A pizzatésztát vékonyra nyújtom és téglalap formákat vágok ki belőle.

Nálam 4 db jött ki a 400 g-os tésztából. Ebből kettőt a garnélás töltelékkel töltöttem meg, kettőre pedig sonkát, mozzarellát, rukkolát halmoztam és olívaolajjal meglocsoltam.

Feltekertem a tésztákat, a végeit behajtottam, olívaolajjal megkentem és bevagdostam vékonyan őket.


220 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütöttem.

Fokhagymás-tejfölös mártogatóssal kínáltam.

2011. január 15., szombat

Serpenyős kacsamáj fűszeres sárgarépapürével, rizzsel

A héten valamelyik este vacsorára készült ez az igazán gyorsan összedobható fogás. 

A hűtőben várt a sorsára a maradék pecsenye kacsamáj - hála a nagy kiszerelésű csomagolásnak -, és mint jó háziasszony, gondoltam hasznosítom az itthon fellelhető alapanyagokat. Volt sárgarépa, gyömbér és egy halódó cserepes rozmaring is...

...így jött az alábbi recept-ötlet:

Hozzávalók:
  • 50 dkg pecsenye kacsamáj
  • 2 ek vaj
  • 1-2 ág rozmaring
  • frissen őrölt bors, só

  • 40 dkg sárgarépa
  • kb 1 cm gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek tejszín
  • 1 ek vaj
  • 1 tk reszelt narancshéj (nálam szárított, őrölt narancshéj)
  • frissen őrölt bors, só




Elkészítése:

A vajat felolvasztom egy serpenyőben és beledobom a rozmaringágról lecsipkedett leveleket. Átforgatom, majd hozzáadom a nagyobb darabokra vágott kacsamájat. Átpirítom mindkét oldalát, sózom, borsozom és kb. 5 perc alatt készre sütöm.

A sárgarépapüréhez ujjnyi szeletekre vágom a répát és vékony szeletekre (5 db) a gyömbért. Kb. fél liter vízzel felteszem főni, közben belereszelem a fokhagymát. Addig főzöm, még megpuhul a répa, hagyom, hogy a levét elfője. A végén kb. 1 dl "főzőlé" azért maradjon.

Kiveszek 2 szelet gyömbért a lábosból, félreteszem. Hozzáadom  a tejszínt, vajat, narancshéjat, végül jöhet a só és a bors, majd botmixerrel alaposan összeturmixolom. Ízlés szerint lehet több gyömbérrel is összeturmixolni, de akkor nekem már kicsit csípős lesz.

A kacsamájra halmozva, rizzsel tálalom.

Eredeti recept: Lila füge

2011. január 10., hétfő

Vendégváró finomságok

avagy mivel készültem a szombati albérlet avató bulira.

Az 1. számú költözésen túl vagyunk, berendezkedtünk komfortos kis albérletünkbe. Ennek örömére n.t. albérlet avató bulit hirdetett, egyúttal a kedves invitáltaknak - megjelenésük esetén - gasztronómiai élményt ígért. Ezért muszáj volt kitennem magamért. Több finomsággal is készültem, hogy a társaságnak jobban csússzon az ital és persze hogy a meghívóban beígért gasztronómiai "csoda" se maradjon el. 

Mondhatom, megérte a fáradozás, mert sok dicséretet kaptam, és a szavakon túl a fogyasztás mennyiségén is látszott, hogy ízlett az étel.

Valamennyi fogás előre elkészíthető, nekem azonban nem volt időm előre dolgozni, így az egész szombat délelőttöm a konyhában telt.




A  póréhagyma helyett most újhagymával készítettem, és kicsivel kevesebb tejszínt használtam, hogy kevésbé legyen híg a ragu.
 

Ezt a receptet főételként szoktam készíteni fokhagymás-tejfölös öntettel, így felszeletelve, pálcikákra tűzve viszont finom és mutatós falatkák lettek belőle.


A következő fogás egy sós rétes volt, amit leginkább a kinézete miatt nevezhetünk rétesnek, másban nemigen hasonlít rá. Ellenben nagyon gyorsan elkészíthető, és - nem utolsó sorban - jól is néz ki.

Sonkás-túrós rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz (kb. 40 szelet):

  • 2 db vajas-leveles tészta 270 g (nálam Tante Fanny)
  • 40 dkg körözött (nálam Nádudvari metélőhagymás és négyhagymás fele-fele)
  • 15 dkg juhtúró
  • 40 dkg krémsajt (nálam Nádudvari natúr és Philadelphia zöldfűszeres fele-fele)
  • 30 dkg sonka
  • 50 dkg reszelt sajt (nálam trappista és füstölt trappista fele-fele)
  • 1 nagy csokor metélőhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 db tojás

Elkészítése:

A körözöttet, a juhtúrót és a krémsajtokat az apróra vágott metélőhagymával alaposan összekeverem.

A tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezem és egy kicsit nyújtok rajta. A keverék felét egyenletesen elsimítom a tésztán és frissen őrölt borsot szórok rá. A sonka szeleteket  a túrós rétegre fektetem, hogy mindenhol beterítse. A reszelt sajt felével megszórom és teszek rá még egy kis aprított metélőhagymát is. Végül az egészet szorosan feltekerem. Ugyanígy járok el a másik tésztával is.

A tekercseket felvert tojással megkenem, sütőpapírral bélelt tepsire teszem és előmelegített sütőben (kb. 200 fokon) 20-25 percig sütöm.

Ha elkészült, kiveszem a sütőből és a sütőpapírral együtt szorosan alufóliába csomagolom. (általában a sütőben szétterül egy kicsit, az alufólia összefogja) Hűvös helyre teszem és hagyom teljesen kihűlni.

Fogyasztás előtt felszeletelem és így tálalom.

Eredeti recept: Doctor Pepper

Végül a büféasztal részét képezte még két kenyérre kenős finomság is.

Az egyik egy tokaji aszús kacsamájpástétom volt, melyet a 2010 év végi GBT-n kóstolhattam először mahlzeit jóvoltából, ő készítette és hozta ezt a finomságot a találkozóra sokunk örömére.

Tokaji aszús kacsamájpástétom

Hozzávalók:
  • 50 dkg pecsenye kacsamáj
  • 5 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek mazsola
  • 1,5 dl tokaji aszú
  • 3 ek tejszín (20%-os főzőtejszín)
  • 3 ág friss kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

A 3 evőkanál mazsolát fél dl tokaji aszúval összeforralom, majd hagyom kihűlni. 

Egy serpenyőben két evőkanál vajon puhára párolom a hagymákat, majd hozzáadom a kisebb darabokra vágott kacsamájat és 3 percig pirítom. Frissen őrölt borsot, sót adok hozzá, majd felöntöm 1 dl tokaji aszúval és további 5 percig sütöm. Ha elkészült, hagyom kihűlni.

A kihűlt májhoz hozzáadok 2 evőkanál tokajiban ázott mazsolát, 3 evőkanál vajat és a tejszínt, majd botmixerrel alaposan összeturmixolom. ha szükséges utánaízesítek sóval, őrölt borssal. Végül hozzákeverem a kakukkfűágakról lecsipkedett leveleket és tálalásig hűvös helyre teszem.

Tálaláskor a maradék mazsolát a tetejére szórom. Fantasztikus csemege, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Eredeti recept: mahlzeit
 
A másik kenyérre kenős vagy akár mártogatós egy sült fokhagymás-juhtúrós egyveleg volt, ami szintén nem túl munkaigényes étel.

Sült fokhagymás-juhtúrós mártogatós

Hozzávalók:
  • 7 db szép nagy fej fokhagyma
  • 20 dkg tejszínes krémsajt
  • 8 dkg juhtúró
  • 1 dl tejszín -> mennyisége a kívánt állagtól függ
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj

Elkészítése:

A fokhagymafejeket a külső héjuktól megszabadítom, de úgy hogy egyben maradjon a fej. Alufólia darab közepére helyezek egy fejet, meglocsolom olívaolajjal és alaposan becsomagolom. Valamennyivel így járok el. Egy tepsire helyezem a batyukat és előmelegített sütőben (kb. 200 fok) kb. 45 percig sütöm őket, amíg meg nem puhul a fokhagyma. Hagyom, hogy teljesen kihűljön.
Majd jön a pepecselős része a dolognak, ugyanis ki kell nyomkodni a megsült fokhagymafejekből a krémszerű állagú sült fokhagymát.
Ha ezzel megvagyunk, a nehezén már túl vagyunk. 
Hozzáadom a krémsajtot, juhtúrót, fűszereket és alaposan összekeverem, botmixerrel pürésítem. Végül a tejszínnel a kívánt állagúra hígítom.

Grissinit kínáltam mellé, de friss kenyérre kenve is ízletes.

Eredeti recept: kicsi vú

2011. január 4., kedd

39. VKF! Fűszeres gesztenyével töltött pulykatekercs

Ami a Gál Edith által meghirdetett 39. VKF!-et illeti, kicsit késésben vagyok, de talán az 1-2 nap csúszásba még beleférek!

A téma: töltött húsok és kocsonyák

Kocsonyát még nem készítettem soha, töltött húsokat viszont annál gyakrabban. Karácsonykor is egy ilyen recept készült, ezzel nevezek most a 39. Vigyázz! Kész! Főzz!-re.

Fűszeres gesztenyével töltött pulykatekercs

Hozzávalók 3-4 személyre:
  • kb. 60-80 dkg pulykamell (4 nagy szelet kiklopfolt húst kapjunk belőle)
  • kb. 20 szelet bacon szalonna
  • 10 dkg vaj
  • 12 db zsályalevél, vagy 4 tk morzsolt zsálya
  • só, frissen őrölt bors

  • 1 szál póréhagyma
  • 15 dkg vaj
  • 0,5 dl brandy (nálam Zwack Maximilian Tokaji Különlegesség)
  • 25 dkg natúr gesztenyemassza
  • 2 ek friss kakukkfű
  • 5 dkg száraz kenyérbél lereszelve
  • só, frissen őrölt bors

  • 2 dl száraz vörösbor (nálam meggybor)
  • 4 ek málnalekvár
  • frissen őrölt színes bors

Elkészítése:

Először a tölteléket készítem el. A pórét felszeletelem és a vajon megfonnyasztom, majd felöntöm a brandyvel és pár perc alatt összefőzöm. Hozzáadom a a gesztenyemasszát és jól összedolgozom a hagymával. Jöhetnek bele a kakukkfű lecsippkedett levelei és a reszelt kenyérbél. Megkavarom, végül megsózom és frissen őrölt borssal ízesítem.

A pulykamellből a hentessel vágattam szép nagy szeleteket, ebből fogtam 4 darabot, kb. 1 cm vastagra kiklopfoltam, és megborsoztam őket. Arányosan elosztottam rajtuk a tölteléket, úgy hogy a hússzeletek széleit szabadon hagytam. Megszórtam zsályával, felcsavartam őket és a baconszeletekkel "becsomagoltam" őket. Hústűvel rögzítettem. A tekercseket forró olajban 2-3 perc alatt körbepirítottam. Végül fogtam egy kissebb tepsit, sütöpapírral kibéleltem és belefektettem a tekercseket. A vajat a tetejére morzsoltam, alufóliával letakartam és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem.

Amég sültek a tekercsek elkészítettem a mártást. A vörösbort a málnalekvárral és egy jó adag frissen őrölt színes borssal (rózsabors, zöldbors, feketebors)a felére beforraltam és már kész is!

A hústekercseket ujjnyi szeletekre vágtam és a mártással nyakon öntve tálaltam.



A mártás a képről lemaradt, de volt hozzá, tényleg, és nagyon pikánssá tette a hússzeleteket!

Eredeti recept: Stahl Judit

BÚÉK! 2011

Boldog új évet kívánok minden kedves olvasómnak!