avagy Zsófa gasztroblogja

Kezdetektől olvasója vagyok a gasztroblogoknak. Mágnesként vonzanak a jól bevált receptek, a mesés ételfotók. Mindemellett imádok a konyhában sürögni-forogni, kísérletezni, vagy a jól bevált receptekkel hódítani. És vásárolni. Mert hát az alapanyagokat be kell szerezni... Volt kitől megtanulnom az alapokat, hála a nagyszüleimnek, anyukámnak, de a legtöbbet a bloggerektől tanultam. Most éreztem elérkezettnek az időt, hogy én is valami maradandót alkossak. Ha másért nem, a magam örömére... De azért remélem mások is rám találnak!



2011. november 8., kedd

A mi esküvői tortánk...

...és még néhány fotó kommentár nélkül.


A legjobb barátnő!
KÖSZÖNÖK MINDENT!



Győr
Kálvária Hotel - Carmen étterem




Tradíció Cukrászat Győr 
 
Dobos torta, Lúdláb torta, Puncs torta


2011. november 6., vasárnap

Ünnepi előkészületek, tökéletes piskótatekercs és narancsos máktorta

Doktor Pepper bejegyzését olvasva én is karácsonyi hangulatba kerültem és rögtön nekiálltam receptek, régi újságok, szakácskönyvek lapjai között keresgélni, tervezni a karácsonyi menüt.

Szeretem a karácsonyt és szeretek valami különlegeset főzni-sütni ilyenkor, olyat, amit nem eszünk az év többi napján, vagy csak nagy ritkán.

Olvastam ilyen-olyan tortarecepteket, de egyik sem volt az igazi... ezért aztán úgy döntöttem, a saját fejem után megyek. Megálmodtam egy tortát, amit ma próbasütés gyanánt elkészítettem, és mondhatom nagyon jól sikerült.

Jöhetnek a jobbnál jobb karácsonyi receptek, nálunk idén biztosan ez lesz az ünnepi desszert, próbáljátok ki ti is!

A tortát előre is elkészíthetjük és nem túl munkaigényes, ami jó hír a karácsonyi rohanás során.

Nagy sikerélmény volt a piskótatekercs készítése, ami mind ízre, mind formára tökéletes lett! Bátran ajánlom a bolti helyett...

NARANCSOS MÁKTORTA

Hozzávalók:

piskótatekercshez:
  • 5 db tojás
  • 5 ek kristálycukor (finom kristályszemcséjű)
  • 4 ek liszt
  • csipet só
  • csipet sütőpor
  • narancslekvár (kb. 300 g)
krémhez:
  • 250 g krémsajt (Philadelphia light)
  • 250 ml tejszín
  • 1 zacskó Dr Oetker habfixáló
  • 2 ek méz
  • 3 ek darált mák
  • 2 narancs reszelt héjja
  • 1 narancs leve
  • 1 zacskó Dr Oetker instant zselatin fix

Elkészítése:

A piskótatekercset készítem el elsőként. Ehhez a tojásokat és a cukrot habosra keverem. Ez a titka, hogy robotgéppel hosszan - percekig - keverjük, hogy könnyű legyen, a cukor feloldódjon. Ezt követően hozzáadom a lisztet, sót, sütőport, és ismét hosszan keverem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy lapos tepsire sütőpapírt helyezek, ráöntöm a tésztát, elegyengetem, de magától is kiterül, majd beteszem a sütőbe és légkeveréssel 10 percig sütöm.

Ezt követően jön a másik fontos momentum! 

Gyúródeszkára terítek egy konyharuhát, megszórom liszttel és a kész tésztát ráborítom. Lehúzom róla a sütőpapírt és azonnal, vastagon megkenem a narancslekvárral. Mikor végeztem, a hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerem a konyharuha segítségével a tésztát és így hagyom kihűlni. Nem repedt meg, nem száradt ki, szuper lett! (Még soha nem sikerült ilyen jól, ezt a receptet jól bevésem...)

Amíg a tekercs hül, elkészítem a krémet.

A krémsajtot kikeverem a narancs levével, héjjával, a mákkal és a mézzel. A tejszínt a fixálóval kemény habbá verem és a krémsajthoz keverem. Végül apránként hozzáadom az instant zselatin fixet és jó alaposan összedolgozom kézi habverővel.

A tekercset felszeletelem és egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját telerakom a szeletekkel, majd a forma oldalához is rakok körbe álló tekercs szeleteket.

Végül a krémet a formába öntöm, elegyengetem és egy éjszakára hűtőbe teszem.

Ez egy kis tortaformához való mennyiség, szerintem bátran lehet duplázni egy "normál" adaghoz!

A piskóta receptje: mariam-tól származik