Doktor Pepper bejegyzését olvasva én is karácsonyi hangulatba kerültem és rögtön nekiálltam receptek, régi újságok, szakácskönyvek lapjai között keresgélni, tervezni a karácsonyi menüt.
Szeretem a karácsonyt és szeretek valami különlegeset főzni-sütni ilyenkor, olyat, amit nem eszünk az év többi napján, vagy csak nagy ritkán.

Jöhetnek a jobbnál jobb karácsonyi receptek, nálunk idén biztosan ez lesz az ünnepi desszert, próbáljátok ki ti is!
A tortát előre is elkészíthetjük és nem túl munkaigényes, ami jó hír a karácsonyi rohanás során.
Nagy sikerélmény volt a piskótatekercs készítése, ami mind ízre, mind formára tökéletes lett! Bátran ajánlom a bolti helyett...
NARANCSOS MÁKTORTA
Hozzávalók:
piskótatekercshez:
- 5 db tojás
- 5 ek kristálycukor (finom kristályszemcséjű)
- 4 ek liszt
- csipet sütőpor
- narancslekvár (kb. 300 g)
krémhez:
- 250 g krémsajt (Philadelphia light)
- 250 ml tejszín
- 1 zacskó Dr Oetker habfixáló
- 2 ek méz
- 3 ek darált mák
- 2 narancs reszelt héjja
- 1 narancs leve
- 1 zacskó Dr Oetker instant zselatin fix
Elkészítése:
A piskótatekercset készítem el elsőként. Ehhez a tojásokat és a cukrot habosra keverem. Ez a titka, hogy robotgéppel hosszan - percekig - keverjük, hogy könnyű legyen, a cukor feloldódjon. Ezt követően hozzáadom a lisztet, sót, sütőport, és ismét hosszan keverem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy lapos tepsire sütőpapírt helyezek, ráöntöm a tésztát, elegyengetem, de magától is kiterül, majd beteszem a sütőbe és légkeveréssel 10 percig sütöm.
Ezt követően jön a másik fontos momentum!
Gyúródeszkára terítek egy konyharuhát, megszórom liszttel és a kész tésztát ráborítom. Lehúzom róla a sütőpapírt és azonnal, vastagon megkenem a narancslekvárral. Mikor végeztem, a hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerem a konyharuha segítségével a tésztát és így hagyom kihűlni. Nem repedt meg, nem száradt ki, szuper lett! (Még soha nem sikerült ilyen jól, ezt a receptet jól bevésem...)
Amíg a tekercs hül, elkészítem a krémet.
A tekercset felszeletelem és egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját telerakom a szeletekkel, majd a forma oldalához is rakok körbe álló tekercs szeleteket.
Végül a krémet a formába öntöm, elegyengetem és egy éjszakára hűtőbe teszem.
Ez egy kis tortaformához való mennyiség, szerintem bátran lehet duplázni egy "normál" adaghoz!
A piskóta receptje: mariam-tól származik
Jól néz ki ez a torta, ötletes és mutatós. A piskótatekercs tényleg szép lett. Egyébként a piskótatekercs nálam is mumus, sokszor nem sikerült szépre. Lehet, majd ezt is kipróbálom! :)
VálaszTörlésde jó ötlet!
VálaszTörlésaztán ne csak ígéret legyen ! :)
VálaszTörlésMindkettő tökéletes lett!!!
VálaszTörlésHéjjával helyett héjával. Talán illene megtanulni a magyar helyesírást, mielőtt valaki nyilvánosan blogol...
VálaszTörlés