A hűtőben várt a sorsára a maradék pecsenye kacsamáj - hála a nagy kiszerelésű csomagolásnak -, és mint jó háziasszony, gondoltam hasznosítom az itthon fellelhető alapanyagokat. Volt sárgarépa, gyömbér és egy halódó cserepes rozmaring is...
...így jött az alábbi recept-ötlet:
Hozzávalók:
- 50 dkg pecsenye kacsamáj
- 2 ek vaj
- 1-2 ág rozmaring
- frissen őrölt bors, só
- 40 dkg sárgarépa
- kb 1 cm gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek tejszín
- 1 ek vaj
- 1 tk reszelt narancshéj (nálam szárított, őrölt narancshéj)
- frissen őrölt bors, só
Elkészítése:
A vajat felolvasztom egy serpenyőben és beledobom a rozmaringágról lecsipkedett leveleket. Átforgatom, majd hozzáadom a nagyobb darabokra vágott kacsamájat. Átpirítom mindkét oldalát, sózom, borsozom és kb. 5 perc alatt készre sütöm.
A sárgarépapüréhez ujjnyi szeletekre vágom a répát és vékony szeletekre (5 db) a gyömbért. Kb. fél liter vízzel felteszem főni, közben belereszelem a fokhagymát. Addig főzöm, még megpuhul a répa, hagyom, hogy a levét elfője. A végén kb. 1 dl "főzőlé" azért maradjon.
Kiveszek 2 szelet gyömbért a lábosból, félreteszem. Hozzáadom a tejszínt, vajat, narancshéjat, végül jöhet a só és a bors, majd botmixerrel alaposan összeturmixolom. Ízlés szerint lehet több gyömbérrel is összeturmixolni, de akkor nekem már kicsit csípős lesz.
A kacsamájra halmozva, rizzsel tálalom.
MOst nyeltem egy nagyot
VálaszTörlés