avagy Zsófa gasztroblogja

Kezdetektől olvasója vagyok a gasztroblogoknak. Mágnesként vonzanak a jól bevált receptek, a mesés ételfotók. Mindemellett imádok a konyhában sürögni-forogni, kísérletezni, vagy a jól bevált receptekkel hódítani. És vásárolni. Mert hát az alapanyagokat be kell szerezni... Volt kitől megtanulnom az alapokat, hála a nagyszüleimnek, anyukámnak, de a legtöbbet a bloggerektől tanultam. Most éreztem elérkezettnek az időt, hogy én is valami maradandót alkossak. Ha másért nem, a magam örömére... De azért remélem mások is rám találnak!



2011. január 15., szombat

Serpenyős kacsamáj fűszeres sárgarépapürével, rizzsel

A héten valamelyik este vacsorára készült ez az igazán gyorsan összedobható fogás. 

A hűtőben várt a sorsára a maradék pecsenye kacsamáj - hála a nagy kiszerelésű csomagolásnak -, és mint jó háziasszony, gondoltam hasznosítom az itthon fellelhető alapanyagokat. Volt sárgarépa, gyömbér és egy halódó cserepes rozmaring is...

...így jött az alábbi recept-ötlet:

Hozzávalók:
  • 50 dkg pecsenye kacsamáj
  • 2 ek vaj
  • 1-2 ág rozmaring
  • frissen őrölt bors, só

  • 40 dkg sárgarépa
  • kb 1 cm gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek tejszín
  • 1 ek vaj
  • 1 tk reszelt narancshéj (nálam szárított, őrölt narancshéj)
  • frissen őrölt bors, só




Elkészítése:

A vajat felolvasztom egy serpenyőben és beledobom a rozmaringágról lecsipkedett leveleket. Átforgatom, majd hozzáadom a nagyobb darabokra vágott kacsamájat. Átpirítom mindkét oldalát, sózom, borsozom és kb. 5 perc alatt készre sütöm.

A sárgarépapüréhez ujjnyi szeletekre vágom a répát és vékony szeletekre (5 db) a gyömbért. Kb. fél liter vízzel felteszem főni, közben belereszelem a fokhagymát. Addig főzöm, még megpuhul a répa, hagyom, hogy a levét elfője. A végén kb. 1 dl "főzőlé" azért maradjon.

Kiveszek 2 szelet gyömbért a lábosból, félreteszem. Hozzáadom  a tejszínt, vajat, narancshéjat, végül jöhet a só és a bors, majd botmixerrel alaposan összeturmixolom. Ízlés szerint lehet több gyömbérrel is összeturmixolni, de akkor nekem már kicsit csípős lesz.

A kacsamájra halmozva, rizzsel tálalom.

Eredeti recept: Lila füge

1 megjegyzés: