avagy Zsófa gasztroblogja

Kezdetektől olvasója vagyok a gasztroblogoknak. Mágnesként vonzanak a jól bevált receptek, a mesés ételfotók. Mindemellett imádok a konyhában sürögni-forogni, kísérletezni, vagy a jól bevált receptekkel hódítani. És vásárolni. Mert hát az alapanyagokat be kell szerezni... Volt kitől megtanulnom az alapokat, hála a nagyszüleimnek, anyukámnak, de a legtöbbet a bloggerektől tanultam. Most éreztem elérkezettnek az időt, hogy én is valami maradandót alkossak. Ha másért nem, a magam örömére... De azért remélem mások is rám találnak!



2011. január 10., hétfő

Vendégváró finomságok

avagy mivel készültem a szombati albérlet avató bulira.

Az 1. számú költözésen túl vagyunk, berendezkedtünk komfortos kis albérletünkbe. Ennek örömére n.t. albérlet avató bulit hirdetett, egyúttal a kedves invitáltaknak - megjelenésük esetén - gasztronómiai élményt ígért. Ezért muszáj volt kitennem magamért. Több finomsággal is készültem, hogy a társaságnak jobban csússzon az ital és persze hogy a meghívóban beígért gasztronómiai "csoda" se maradjon el. 

Mondhatom, megérte a fáradozás, mert sok dicséretet kaptam, és a szavakon túl a fogyasztás mennyiségén is látszott, hogy ízlett az étel.

Valamennyi fogás előre elkészíthető, nekem azonban nem volt időm előre dolgozni, így az egész szombat délelőttöm a konyhában telt.




A  póréhagyma helyett most újhagymával készítettem, és kicsivel kevesebb tejszínt használtam, hogy kevésbé legyen híg a ragu.
 

Ezt a receptet főételként szoktam készíteni fokhagymás-tejfölös öntettel, így felszeletelve, pálcikákra tűzve viszont finom és mutatós falatkák lettek belőle.


A következő fogás egy sós rétes volt, amit leginkább a kinézete miatt nevezhetünk rétesnek, másban nemigen hasonlít rá. Ellenben nagyon gyorsan elkészíthető, és - nem utolsó sorban - jól is néz ki.

Sonkás-túrós rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz (kb. 40 szelet):

  • 2 db vajas-leveles tészta 270 g (nálam Tante Fanny)
  • 40 dkg körözött (nálam Nádudvari metélőhagymás és négyhagymás fele-fele)
  • 15 dkg juhtúró
  • 40 dkg krémsajt (nálam Nádudvari natúr és Philadelphia zöldfűszeres fele-fele)
  • 30 dkg sonka
  • 50 dkg reszelt sajt (nálam trappista és füstölt trappista fele-fele)
  • 1 nagy csokor metélőhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 db tojás

Elkészítése:

A körözöttet, a juhtúrót és a krémsajtokat az apróra vágott metélőhagymával alaposan összekeverem.

A tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezem és egy kicsit nyújtok rajta. A keverék felét egyenletesen elsimítom a tésztán és frissen őrölt borsot szórok rá. A sonka szeleteket  a túrós rétegre fektetem, hogy mindenhol beterítse. A reszelt sajt felével megszórom és teszek rá még egy kis aprított metélőhagymát is. Végül az egészet szorosan feltekerem. Ugyanígy járok el a másik tésztával is.

A tekercseket felvert tojással megkenem, sütőpapírral bélelt tepsire teszem és előmelegített sütőben (kb. 200 fokon) 20-25 percig sütöm.

Ha elkészült, kiveszem a sütőből és a sütőpapírral együtt szorosan alufóliába csomagolom. (általában a sütőben szétterül egy kicsit, az alufólia összefogja) Hűvös helyre teszem és hagyom teljesen kihűlni.

Fogyasztás előtt felszeletelem és így tálalom.

Eredeti recept: Doctor Pepper

Végül a büféasztal részét képezte még két kenyérre kenős finomság is.

Az egyik egy tokaji aszús kacsamájpástétom volt, melyet a 2010 év végi GBT-n kóstolhattam először mahlzeit jóvoltából, ő készítette és hozta ezt a finomságot a találkozóra sokunk örömére.

Tokaji aszús kacsamájpástétom

Hozzávalók:
  • 50 dkg pecsenye kacsamáj
  • 5 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek mazsola
  • 1,5 dl tokaji aszú
  • 3 ek tejszín (20%-os főzőtejszín)
  • 3 ág friss kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

A 3 evőkanál mazsolát fél dl tokaji aszúval összeforralom, majd hagyom kihűlni. 

Egy serpenyőben két evőkanál vajon puhára párolom a hagymákat, majd hozzáadom a kisebb darabokra vágott kacsamájat és 3 percig pirítom. Frissen őrölt borsot, sót adok hozzá, majd felöntöm 1 dl tokaji aszúval és további 5 percig sütöm. Ha elkészült, hagyom kihűlni.

A kihűlt májhoz hozzáadok 2 evőkanál tokajiban ázott mazsolát, 3 evőkanál vajat és a tejszínt, majd botmixerrel alaposan összeturmixolom. ha szükséges utánaízesítek sóval, őrölt borssal. Végül hozzákeverem a kakukkfűágakról lecsipkedett leveleket és tálalásig hűvös helyre teszem.

Tálaláskor a maradék mazsolát a tetejére szórom. Fantasztikus csemege, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Eredeti recept: mahlzeit
 
A másik kenyérre kenős vagy akár mártogatós egy sült fokhagymás-juhtúrós egyveleg volt, ami szintén nem túl munkaigényes étel.

Sült fokhagymás-juhtúrós mártogatós

Hozzávalók:
  • 7 db szép nagy fej fokhagyma
  • 20 dkg tejszínes krémsajt
  • 8 dkg juhtúró
  • 1 dl tejszín -> mennyisége a kívánt állagtól függ
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj

Elkészítése:

A fokhagymafejeket a külső héjuktól megszabadítom, de úgy hogy egyben maradjon a fej. Alufólia darab közepére helyezek egy fejet, meglocsolom olívaolajjal és alaposan becsomagolom. Valamennyivel így járok el. Egy tepsire helyezem a batyukat és előmelegített sütőben (kb. 200 fok) kb. 45 percig sütöm őket, amíg meg nem puhul a fokhagyma. Hagyom, hogy teljesen kihűljön.
Majd jön a pepecselős része a dolognak, ugyanis ki kell nyomkodni a megsült fokhagymafejekből a krémszerű állagú sült fokhagymát.
Ha ezzel megvagyunk, a nehezén már túl vagyunk. 
Hozzáadom a krémsajtot, juhtúrót, fűszereket és alaposan összekeverem, botmixerrel pürésítem. Végül a tejszínnel a kívánt állagúra hígítom.

Grissinit kínáltam mellé, de friss kenyérre kenve is ízletes.

Eredeti recept: kicsi vú

4 megjegyzés:

  1. Tényleg kitettél magadért:DD Szuper jó kaják voltak, remélem jót buliztatok! Érezzétek jól magatokat az új helyen!

    VálaszTörlés
  2. jaja, remélem, minden jól alakul az új helyen. mondjuk ilyen kajával legközelebb hívj meg kedves bloggerismerősöket is:):)

    VálaszTörlés
  3. Legközelebbi költözésnél csak akkor vagyok hajlandó segíteni, ha lesz fokhagymás cucc :)

    VálaszTörlés
  4. Remek vendégváró összeállítás

    VálaszTörlés