avagy mivel készültem a szombati albérlet avató bulira.
Az 1. számú költözésen túl vagyunk, berendezkedtünk komfortos kis albérletünkbe. Ennek örömére n.t. albérlet avató bulit hirdetett, egyúttal a kedves invitáltaknak - megjelenésük esetén - gasztronómiai élményt ígért. Ezért muszáj volt kitennem magamért. Több finomsággal is készültem, hogy a társaságnak jobban csússzon az ital és persze hogy a meghívóban beígért gasztronómiai "csoda" se maradjon el.
Mondhatom, megérte a fáradozás, mert sok dicséretet kaptam, és a szavakon túl a fogyasztás mennyiségén is látszott, hogy ízlett az étel.
Valamennyi fogás előre elkészíthető, nekem azonban nem volt időm előre dolgozni, így az egész szombat délelőttöm a konyhában telt.
A póréhagyma helyett most újhagymával készítettem, és kicsivel kevesebb tejszínt használtam, hogy kevésbé legyen híg a ragu.
Ezt a receptet főételként szoktam készíteni fokhagymás-tejfölös öntettel, így felszeletelve, pálcikákra tűzve viszont finom és mutatós falatkák lettek belőle.
A következő fogás egy sós rétes volt, amit leginkább a kinézete miatt nevezhetünk rétesnek, másban nemigen hasonlít rá. Ellenben nagyon gyorsan elkészíthető, és - nem utolsó sorban - jól is néz ki.
Sonkás-túrós rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz (kb. 40 szelet):
- 2 db vajas-leveles tészta 270 g (nálam Tante Fanny)
- 40 dkg körözött (nálam Nádudvari metélőhagymás és négyhagymás fele-fele)
- 15 dkg juhtúró
- 40 dkg krémsajt (nálam Nádudvari natúr és Philadelphia zöldfűszeres fele-fele)
- 30 dkg sonka
- 50 dkg reszelt sajt (nálam trappista és füstölt trappista fele-fele)
- 1 nagy csokor metélőhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 1 db tojás
Elkészítése:
A körözöttet, a juhtúrót és a krémsajtokat az apróra vágott metélőhagymával alaposan összekeverem.
A tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezem és egy kicsit nyújtok rajta. A keverék felét egyenletesen elsimítom a tésztán és frissen őrölt borsot szórok rá. A sonka szeleteket a túrós rétegre fektetem, hogy mindenhol beterítse. A reszelt sajt felével megszórom és teszek rá még egy kis aprított metélőhagymát is. Végül az egészet szorosan feltekerem. Ugyanígy járok el a másik tésztával is.
A tekercseket felvert tojással megkenem, sütőpapírral bélelt tepsire teszem és előmelegített sütőben (kb. 200 fokon) 20-25 percig sütöm.
Ha elkészült, kiveszem a sütőből és a sütőpapírral együtt szorosan alufóliába csomagolom. (általában a sütőben szétterül egy kicsit, az alufólia összefogja) Hűvös helyre teszem és hagyom teljesen kihűlni.
Fogyasztás előtt felszeletelem és így tálalom.
Eredeti recept: Doctor Pepper
Végül a büféasztal részét képezte még két kenyérre kenős finomság is.
Az egyik egy tokaji aszús kacsamájpástétom volt, melyet a 2010 év végi GBT-n kóstolhattam először mahlzeit jóvoltából, ő készítette és hozta ezt a finomságot a találkozóra sokunk örömére.
Tokaji aszús kacsamájpástétom
Hozzávalók:
- 50 dkg pecsenye kacsamáj
- 5 ek vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek mazsola
- 1,5 dl tokaji aszú
- 3 ek tejszín (20%-os főzőtejszín)
- 3 ág friss kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
Elkészítése:
A 3 evőkanál mazsolát fél dl tokaji aszúval összeforralom, majd hagyom kihűlni.
Egy serpenyőben két evőkanál vajon puhára párolom a hagymákat, majd hozzáadom a kisebb darabokra vágott kacsamájat és 3 percig pirítom. Frissen őrölt borsot, sót adok hozzá, majd felöntöm 1 dl tokaji aszúval és további 5 percig sütöm. Ha elkészült, hagyom kihűlni.
A kihűlt májhoz hozzáadok 2 evőkanál tokajiban ázott mazsolát, 3 evőkanál vajat és a tejszínt, majd botmixerrel alaposan összeturmixolom. ha szükséges utánaízesítek sóval, őrölt borssal. Végül hozzákeverem a kakukkfűágakról lecsipkedett leveleket és tálalásig hűvös helyre teszem.
Tálaláskor a maradék mazsolát a tetejére szórom. Fantasztikus csemege, csak ajánlani tudom mindenkinek!
Eredeti recept: mahlzeit
A másik kenyérre kenős vagy akár mártogatós egy sült fokhagymás-juhtúrós egyveleg volt, ami szintén nem túl munkaigényes étel.
Sült fokhagymás-juhtúrós mártogatós
Hozzávalók:
- 7 db szép nagy fej fokhagyma
- 20 dkg tejszínes krémsajt
- 8 dkg juhtúró
- 1 dl tejszín -> mennyisége a kívánt állagtól függ
- frissen őrölt bors
- olívaolaj
Elkészítése:
A fokhagymafejeket a külső héjuktól megszabadítom, de úgy hogy egyben maradjon a fej. Alufólia darab közepére helyezek egy fejet, meglocsolom olívaolajjal és alaposan becsomagolom. Valamennyivel így járok el. Egy tepsire helyezem a batyukat és előmelegített sütőben (kb. 200 fok) kb. 45 percig sütöm őket, amíg meg nem puhul a fokhagyma. Hagyom, hogy teljesen kihűljön.
Majd jön a pepecselős része a dolognak, ugyanis ki kell nyomkodni a megsült fokhagymafejekből a krémszerű állagú sült fokhagymát.
Ha ezzel megvagyunk, a nehezén már túl vagyunk.
Hozzáadom a krémsajtot, juhtúrót, fűszereket és alaposan összekeverem, botmixerrel pürésítem. Végül a tejszínnel a kívánt állagúra hígítom.
Grissinit kínáltam mellé, de friss kenyérre kenve is ízletes.
Tényleg kitettél magadért:DD Szuper jó kaják voltak, remélem jót buliztatok! Érezzétek jól magatokat az új helyen!
VálaszTörlésjaja, remélem, minden jól alakul az új helyen. mondjuk ilyen kajával legközelebb hívj meg kedves bloggerismerősöket is:):)
VálaszTörlésLegközelebbi költözésnél csak akkor vagyok hajlandó segíteni, ha lesz fokhagymás cucc :)
VálaszTörlésRemek vendégváró összeállítás
VálaszTörlés