Ami a Gál Edith által meghirdetett 39. VKF!-et illeti, kicsit késésben vagyok, de talán az 1-2 nap csúszásba még beleférek!
A téma: töltött húsok és kocsonyák
Kocsonyát még nem készítettem soha, töltött húsokat viszont annál gyakrabban. Karácsonykor is egy ilyen recept készült, ezzel nevezek most a 39. Vigyázz! Kész! Főzz!-re.
Fűszeres gesztenyével töltött pulykatekercs
Hozzávalók 3-4 személyre:
- kb. 60-80 dkg pulykamell (4 nagy szelet kiklopfolt húst kapjunk belőle)
- kb. 20 szelet bacon szalonna
- 10 dkg vaj
- 12 db zsályalevél, vagy 4 tk morzsolt zsálya
- só, frissen őrölt bors
- 15 dkg vaj
- 0,5 dl brandy (nálam Zwack Maximilian Tokaji Különlegesség)
- 25 dkg natúr gesztenyemassza
- 2 ek friss kakukkfű
- 5 dkg száraz kenyérbél lereszelve
- só, frissen őrölt bors
- 2 dl száraz vörösbor (nálam meggybor)
- 4 ek málnalekvár
- frissen őrölt színes bors
Elkészítése:
Először a tölteléket készítem el. A pórét felszeletelem és a vajon megfonnyasztom, majd felöntöm a brandyvel és pár perc alatt összefőzöm. Hozzáadom a a gesztenyemasszát és jól összedolgozom a hagymával. Jöhetnek bele a kakukkfű lecsippkedett levelei és a reszelt kenyérbél. Megkavarom, végül megsózom és frissen őrölt borssal ízesítem.
A pulykamellből a hentessel vágattam szép nagy szeleteket, ebből fogtam 4 darabot, kb. 1 cm vastagra kiklopfoltam, és megborsoztam őket. Arányosan elosztottam rajtuk a tölteléket, úgy hogy a hússzeletek széleit szabadon hagytam. Megszórtam zsályával, felcsavartam őket és a baconszeletekkel "becsomagoltam" őket. Hústűvel rögzítettem. A tekercseket forró olajban 2-3 perc alatt körbepirítottam. Végül fogtam egy kissebb tepsit, sütöpapírral kibéleltem és belefektettem a tekercseket. A vajat a tetejére morzsoltam, alufóliával letakartam és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem.
Amég sültek a tekercsek elkészítettem a mártást. A vörösbort a málnalekvárral és egy jó adag frissen őrölt színes borssal (rózsabors, zöldbors, feketebors)a felére beforraltam és már kész is!
A hústekercseket ujjnyi szeletekre vágtam és a mártással nyakon öntve tálaltam.
A mártás a képről lemaradt, de volt hozzá, tényleg, és nagyon pikánssá tette a hússzeleteket!
BUÉK
VálaszTörlésNagyon fincsi lehet
Ez nagyon jó kaja!
VálaszTörlésJól néz ki és finom lehetett!!!
VálaszTörlés