avagy Zsófa gasztroblogja

Kezdetektől olvasója vagyok a gasztroblogoknak. Mágnesként vonzanak a jól bevált receptek, a mesés ételfotók. Mindemellett imádok a konyhában sürögni-forogni, kísérletezni, vagy a jól bevált receptekkel hódítani. És vásárolni. Mert hát az alapanyagokat be kell szerezni... Volt kitől megtanulnom az alapokat, hála a nagyszüleimnek, anyukámnak, de a legtöbbet a bloggerektől tanultam. Most éreztem elérkezettnek az időt, hogy én is valami maradandót alkossak. Ha másért nem, a magam örömére... De azért remélem mások is rám találnak!



2011. január 4., kedd

39. VKF! Fűszeres gesztenyével töltött pulykatekercs

Ami a Gál Edith által meghirdetett 39. VKF!-et illeti, kicsit késésben vagyok, de talán az 1-2 nap csúszásba még beleférek!

A téma: töltött húsok és kocsonyák

Kocsonyát még nem készítettem soha, töltött húsokat viszont annál gyakrabban. Karácsonykor is egy ilyen recept készült, ezzel nevezek most a 39. Vigyázz! Kész! Főzz!-re.

Fűszeres gesztenyével töltött pulykatekercs

Hozzávalók 3-4 személyre:
  • kb. 60-80 dkg pulykamell (4 nagy szelet kiklopfolt húst kapjunk belőle)
  • kb. 20 szelet bacon szalonna
  • 10 dkg vaj
  • 12 db zsályalevél, vagy 4 tk morzsolt zsálya
  • só, frissen őrölt bors

  • 1 szál póréhagyma
  • 15 dkg vaj
  • 0,5 dl brandy (nálam Zwack Maximilian Tokaji Különlegesség)
  • 25 dkg natúr gesztenyemassza
  • 2 ek friss kakukkfű
  • 5 dkg száraz kenyérbél lereszelve
  • só, frissen őrölt bors

  • 2 dl száraz vörösbor (nálam meggybor)
  • 4 ek málnalekvár
  • frissen őrölt színes bors

Elkészítése:

Először a tölteléket készítem el. A pórét felszeletelem és a vajon megfonnyasztom, majd felöntöm a brandyvel és pár perc alatt összefőzöm. Hozzáadom a a gesztenyemasszát és jól összedolgozom a hagymával. Jöhetnek bele a kakukkfű lecsippkedett levelei és a reszelt kenyérbél. Megkavarom, végül megsózom és frissen őrölt borssal ízesítem.

A pulykamellből a hentessel vágattam szép nagy szeleteket, ebből fogtam 4 darabot, kb. 1 cm vastagra kiklopfoltam, és megborsoztam őket. Arányosan elosztottam rajtuk a tölteléket, úgy hogy a hússzeletek széleit szabadon hagytam. Megszórtam zsályával, felcsavartam őket és a baconszeletekkel "becsomagoltam" őket. Hústűvel rögzítettem. A tekercseket forró olajban 2-3 perc alatt körbepirítottam. Végül fogtam egy kissebb tepsit, sütöpapírral kibéleltem és belefektettem a tekercseket. A vajat a tetejére morzsoltam, alufóliával letakartam és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem.

Amég sültek a tekercsek elkészítettem a mártást. A vörösbort a málnalekvárral és egy jó adag frissen őrölt színes borssal (rózsabors, zöldbors, feketebors)a felére beforraltam és már kész is!

A hústekercseket ujjnyi szeletekre vágtam és a mártással nyakon öntve tálaltam.



A mártás a képről lemaradt, de volt hozzá, tényleg, és nagyon pikánssá tette a hússzeleteket!

Eredeti recept: Stahl Judit

3 megjegyzés: