avagy Zsófa gasztroblogja

Kezdetektől olvasója vagyok a gasztroblogoknak. Mágnesként vonzanak a jól bevált receptek, a mesés ételfotók. Mindemellett imádok a konyhában sürögni-forogni, kísérletezni, vagy a jól bevált receptekkel hódítani. És vásárolni. Mert hát az alapanyagokat be kell szerezni... Volt kitől megtanulnom az alapokat, hála a nagyszüleimnek, anyukámnak, de a legtöbbet a bloggerektől tanultam. Most éreztem elérkezettnek az időt, hogy én is valami maradandót alkossak. Ha másért nem, a magam örömére... De azért remélem mások is rám találnak!



2011. január 23., vasárnap

Óriás garnélával töltött pizza

Az igazság az, hogy a hétvégéink a barkácsáruházakban és építőanyag kereskedésekben telnek, így a főzés - legnagyobb bánatomra -  most háttérbe szorul. A felújítás már nagy léptekben halad előre, jó látni hogy épül-szépül leendő otthonunk. Az új, szépséges konyhámról nem is beszélve...

Hétközben egy-egy gyors vacsora azért készül, ez is egy ilyen volt. Íme!

Hozzávalók 2 kis töltött pizzához:

  • 250g óriás garnélarák
  • 100g krémsajt
  • 3 ek reszelt parmezán
  • citromos durvabors
  • 2 póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • 1 dl rosé
  • 1 ek keményítő
  • 3 ek főzőtejszín
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • olívaolaj

  • 1 csomag friss pizzatészta (nálam Tante Fanny)
  • olívaolaj

Elkészítése:

Az óriás garnélákat megtisztítom, majd az olívaolajon elkezdem pirítani a szeletekre vágott póréhagymával és a két gerezd szeletekre vágott fokhagymával. Fűszerezem durvára tört borssal, sóval. Aláöntöm a bort, megkeverem, hagyom elfőni, majd hozzáadom a krémsajtot. Hozzáreszelem a maradék két gerezd fokhagymát és megkeverem. Jöhet bele a parmezán sajt is. Még rotyog a fazékban, apróra vágom a petrezselymetés hozzáadom a rákokhoz, átkeverem és leveszem a tűzről. Ha hígabb marad, besűrítem a keményítővel és a tejszínnel.A végén meglocsolom a citrom levével és lehűtöm.

A pizzatésztát vékonyra nyújtom és téglalap formákat vágok ki belőle.

Nálam 4 db jött ki a 400 g-os tésztából. Ebből kettőt a garnélás töltelékkel töltöttem meg, kettőre pedig sonkát, mozzarellát, rukkolát halmoztam és olívaolajjal meglocsoltam.

Feltekertem a tésztákat, a végeit behajtottam, olívaolajjal megkentem és bevagdostam vékonyan őket.


220 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütöttem.

Fokhagymás-tejfölös mártogatóssal kínáltam.

4 megjegyzés: