avagy Zsófa gasztroblogja

Kezdetektől olvasója vagyok a gasztroblogoknak. Mágnesként vonzanak a jól bevált receptek, a mesés ételfotók. Mindemellett imádok a konyhában sürögni-forogni, kísérletezni, vagy a jól bevált receptekkel hódítani. És vásárolni. Mert hát az alapanyagokat be kell szerezni... Volt kitől megtanulnom az alapokat, hála a nagyszüleimnek, anyukámnak, de a legtöbbet a bloggerektől tanultam. Most éreztem elérkezettnek az időt, hogy én is valami maradandót alkossak. Ha másért nem, a magam örömére... De azért remélem mások is rám találnak!



2010. október 18., hétfő

cukkini + kakukkfű = összeillő pár

avagy cukkinis tésztasaláta

Anyukám készíti már régóta e recept "alap" változatát, gyors, egyszerű, pikáns, a család kedvence volt mindig is. Az ő receptjét gondoltam tovább... 

Hozzávalók 2-3 főre:
  • 50 dkg pulykamell
  • 25 dkg farfalle tészta
  • 1 közepes cukkini
  • 0,5 dl rose
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg feta (én Feta Snack-ket használtam, itt a feta kockák fűszeres olívaolajban úszkálnak olívabogyók és fokhagyma gerezdek társaságában)
  • 10 dkg zöld olívabogyó (esetleg paprikával töltött)
  • 1 nagy doboz natúr joghurt
  • 6-8 ág friss kakukkfű
  • só, őrölt bors
  • olívaolaj

A tészta összeállításának 3 fázisa van. Nem bonyolult... de tényleg!

Elsőként elkészítem a húsfalatokat. A pulykát apró kockákra vágom és olívaolajon elkezdem pirítani őket. Sózom, frissen őrölt borsot adok hozzá. Aláöntöm a bort, majd tovább pirítom. Én szoktam egy fél dl vizet is önteni mellé, abban párolódik egy picit, majd hagyom, hogy elforrja a levét és a végén pirosra sütöm a falatokat. A megtisztított fokhagymagerezdeket felszeletelem és a húsfalatokhoz adom, ezzel pirítom, amíg el nem készül. Mielőtt levenném a tűzről, szórok rá kakukkfüvet, amit előtte tépkedtem le 2-3 ágacskáról. Ezzel együtt még egyszer átkeverem, majd leveszem a tűzről. Félreteszem.

Jöhet a cukkini. Megmosom, hosszába félbe vágom, majd még egyszer és felszeletelem kb. 1 cm-es szeletekre. (így egy szelet négy cikkből áll, ha minden igaz)

Jöhet megint az olívaolaj, majd bele a cukkiniszeletek. Átforgatom, hozzáadom a frissen őrölt borsot, a sót és sok-sok kakukkfűvet. Mennyei az illata. A cukkini gyorsan elkészül, nem szabad túlsütni, akkor jó, ha még roppanós, de már kezd üveges lenni a közepe. Ha kész ezt is félreteszem.

A tésztát megfőzöm. Mialatt fő a lobogó sós vízben, a fetát apró kockára vágom, ugyanígy teszek az olívabogyókkal is. A tésztát hideg vízzel leöblítem és jól lecsöpögtetem.

Végül jön a "mindent egybe" művelet!

Egy nagy tálba öntöm a tésztát, a húsfalatokat, az illatos cukkini szeleteket, végül a fetát és az olívabogyókat. Meglocsolom egy pici olívaolajjal (én azt a fűszeres olajat használtam, amibe "úsztak" a fetakockák) és - a változatosság kedvéért - szórok rá friss kakukkfüvet. Jól összekeverem az egyveleget és hűtőbe jól lehűtöm. Ezalatt az ízek, illatok is jól átjárják a tésztasalátánkat.


Tálaláskor a saláta tetejére kanalazok egy púpos evőkanál natúr joghurtot és már fogyasztható is a kellemesen fűszeres, könnyű tésztasaláta. 

E mennyei falatok kapcsán jöttem rá, a cukkinit és a kakukkfüvet egymásnak teremtette az ég... :) Más recepteknél is alkalmaztam a kombinációt és eddig mindig bevált! 



Érdemes kipróbálni!

2 megjegyzés:

  1. nagyon jól néz ki...a gimis évek alatt miért csak a tejbegrízzel rukkoltál elő???:)

    VálaszTörlés
  2. :Đ Akkor még fontosabb volt a "de nehéz az iskola táska"...

    VálaszTörlés