Sütőtökkrémleves
Édes, krémes és nagyon ízletes!
Hozzávalók (4 személyre):
- kb. 1 kg sütőtök (nekem 1,3 kg volt)
- 1 db közepes burgonya
- 1 db közepes hagyma
- 1 db alma
- fél narancs leve
- 1 l zöldségalaplé
- 1 csokor friss kakukkfű
- 1 dl főzőtejszín (most 18%-os)
- 5 dkg vaj
- só, frissen őrölt bors
- egy csipet cayenne bors
- egy csipet frissen reszelt szerecsendió
Elsőként a sütőtököt négybe vágom, kimagozom és forró sütőben kb. 60 perc alatt puhára sütöm. Hagyom kihűlni.
A vajon üvegesre párolom a hagymát, közben hozzászórom a frissen morzsolt kakukkfűleveleket. Jöhet rá a méz, amelyet egy kicsit megkaramellizálok. Felöntöm az alaplével, hozzáadom a kockázott burgonyát, almát és fedő alatt puhára fűzöm.
Mikor elkészült, hozzáadom a sült sütőtök húsát és összeturmixolom az egészet.
Visszaöntöm a lábosba és ízesítem a narancs levével, frissen őrölt borssal, sóval, cayenne borssal és végül reszelek bele egy pici szerecsendiót.
Felöntöm a tejszínnel és kézi habverővel elkeverem.
Tálaláskor megszórom frissen pirított tökmaggal és tökmagolajjal díszítem.
Eredeti recept: CHILI&VANILIA
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése