avagy Zsófa gasztroblogja

Kezdetektől olvasója vagyok a gasztroblogoknak. Mágnesként vonzanak a jól bevált receptek, a mesés ételfotók. Mindemellett imádok a konyhában sürögni-forogni, kísérletezni, vagy a jól bevált receptekkel hódítani. És vásárolni. Mert hát az alapanyagokat be kell szerezni... Volt kitől megtanulnom az alapokat, hála a nagyszüleimnek, anyukámnak, de a legtöbbet a bloggerektől tanultam. Most éreztem elérkezettnek az időt, hogy én is valami maradandót alkossak. Ha másért nem, a magam örömére... De azért remélem mások is rám találnak!



2010. október 27., szerda

Egy nem átlagos almatorta

Kitaláltam, hogy valami almásat kell sütnöm, mert a polcok roskadoznak a szebbnél szebb almák súlya alatt.
Olvastam megannyi receptet, de valami mást, valami egyedit szerettem volna. És megszületett életem első olyan süteménye, ami a fejemből ugrott ki, nincs leírva sehol, senki által. Csak itt és most. Először. 

Hozzávalók (21 cm-es kapcsos tortaformához):
  • 3 tojás
  • 150 g porcukor
  • 75 ml étolaj (most citromos ízű kukoricacsíra olaj)
  • 75 ml tej
  • 150 g rétesliszt
  • 9 g sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
..............................
  • 2-3 szép alma
  • 60 g margarin
  • 1 tk fahéj
  • 0,5 dl rosé
  • 0,5 dl víz
  • 2 ek méz
  • 1 citrom leve
..............................
  • 200 g krémsajt (Philadelphia, Soft Cheese az ALDI-ból)
  • 250 ml dl tejszín (30%)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 "púpos" ek méz
  • 1 zacskó vaniliás cukor
  • 1 zacskó Dr Oetker instant zselatin fix

A torta 3 rétegből áll, az első egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető, finom, puha piskótaszerű tészta, amit citrommal bolondítottam meg.

A tojásokat robotgépben habosra keverem a porcukorral, majd jönnek a "folyékony" hozzávalók, a reszelt citromhéj és végül apránként a sütőporral elkevert liszt. A tortaformát kivajazom, kilisztezem, beleöntöm a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm.

Olyan szépen megemelkedett a tészta, hogy vastagabb lett, mint amire számítottam. Így mikor kivettem a sütőből, a tészta felső 1/3-át levágtam, és a torta tetejére díszítést csináltam belőle. No meg ettem is belőle...

A tészta hül, addig jöhet az alma. Én nem hámoztam meg őket, de azt a kritikai észrevételt kaptam, hogy jobb lett volna héj nélkül... Szóval tegyen mindenki belátása szerint.

A magházat kivájom, és vékony szeletekre vágom az almákat. Meglocsolom a citrom levével. A margarint megolvasztom egy serpenyőben és beledobom az almákat. Átforgatom őket, megszórom a fahéj felével. Pár perc múlva jöhet bele a bor, majd a víz. Miközben párolódik az alma, fokozatosan hozzácsurgatom a mézet és hozzáadom a maradék fahéjat. A lé teljesen elfő, a végén már csak a mézben karamellizálódnak a szeletek. Mikor megpuhultak, kiveszem a serpenyőből és több rétegben elrendezem őket a tészta tetején. Visszateszem a serpenyőt a tűzre, a maradék mézes egyveleget melegítem, sűrűre karamellizálom és az almák tetejére csurgatom. (4-5 ek lesz)

A tésztát hűtöm addig, még elkészítem a krémet a tetejére.

A krémsajtot kikeverem a citrom levével és héjával, a vaníliás cukorral és a mézzel. A tejszínt kemény habbá verem és a krémsajt alá keverem. Végül apránként hozzáadom az instant zselatin fixet és jó alaposan összedolgozom kézi habverővel.

A krémet ráöntöm az almarétegre és berakom a hűtőbe egy éjszakára.



2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon tetszik ez a torta, bizti kipróbálom, jó kis kreálmány, gratulálok hozzá, és természetesen a blogodhoz is. Sikeres folytatást, Zsófi

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen és sok sikert a tortához! Írd majd meg, hogy hogy sikerült. Üdv!

    VálaszTörlés