avagy Zsófa gasztroblogja

Kezdetektől olvasója vagyok a gasztroblogoknak. Mágnesként vonzanak a jól bevált receptek, a mesés ételfotók. Mindemellett imádok a konyhában sürögni-forogni, kísérletezni, vagy a jól bevált receptekkel hódítani. És vásárolni. Mert hát az alapanyagokat be kell szerezni... Volt kitől megtanulnom az alapokat, hála a nagyszüleimnek, anyukámnak, de a legtöbbet a bloggerektől tanultam. Most éreztem elérkezettnek az időt, hogy én is valami maradandót alkossak. Ha másért nem, a magam örömére... De azért remélem mások is rám találnak!



2010. október 20., szerda

Sütés nélkül gyorsan, finomat!

 
Korábban írtam már az általam nagyon kedvelt Vapiano étteremről

Ott ettem egy isteni finom süteményt, a neve NUVOLETTA. Az ízek alapján próbáltam itthon rekonstruálni, és mondhatom egész jól sikerült! 

Azóta nagy kedvenc.

Hozzávalók:
  • 260 g görög joghurt (krémes, tejszínes natúrjoghurt)
  • 60 g kókuszreszelék
  • 50 g kristálycukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 250 ml tejszín (30%)
  • 1 db dr.Oetker instant zselatin fix
  • 20 dkg ribizli (mirelit is jó)
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 250 g darált háztartási keksz
  • 150 g margarin

A háztartási kekszet finomra darálom, vagy ha ügyes vagyok, akkor veszek darált háztartási kekszet és annyival is gyorsabban elkészül a finomság. Felolvasztom a margarint és a háztartási keksszel alaposan összedolgozom. A kapcsos tortaforma aljába szórom az egyveleget és belenyomkodom, hogy egyenletes tésztaréteget kapjak. Amíg készül a krém, bedobom a fagyasztóba, úgy gyorsabban "köt".

A krémmel sincs sok dolgunk. Egy kis lábosba felmelegítem a tejszínt, hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot és addig melegítem, még felolvad. Nem kell forrnia! Hozzákeverem a kókuszreszeléket majd a görög joghurtot. Kézi habverővel gyorsan megy ez a művelet is! Jöhet bele a frissen reszelt citromhéj és legvégül az instant zselatin. Utóbbit apránként adom hozzá és jó alaposan elkeverem, nehogy csomós maradjon.

Kikapom a fagyasztóból a "tésztát" és a ribizliszemeket egyenletesen elosztom rajta. Ha mirelit ribizlit használok, azt fagyott állapotában rakom a tésztára, azzal sem kell bíbelődni.

Végül óvatosan beleöntöm a krémet a formába, hogy a ribizlik nem csoportosuljanak a forma szélére... na ez nekem nem mindig sikerül, de sebaj, az ízek így is egy helyen lesznek!

Egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakom és már alig várom, hogy másnap legyen...

Egy könnyű, friss, nem túl édes desszert és ami fontos, nem lehet elrontani!


Az első kép a Vapiano honlapjáról származik. Én 21 cm-es kapcsos tortaformában készítettem.


8 megjegyzés:

  1. A krémnél a még meleg cukros tejszínbe rakod a joghurtot meg a kókuszt, vagy hűtöd? Nem ismerem az instant zselatint - azt hidegen vagy melegen kell használni? Előre is köszi: Móni

    VálaszTörlés
  2. Szia! A még meleg krémbe rakom a kókuszt, jól elkeverem és rögtön utána a joghurtot is hozzáadom. Az instant zselatint a legegyszerűbb használni, lehet hideg és meleg krémbe is keverni, nekem még langyos volt a krém, mikor hozzáadtam. Sok sikert hozzá!

    Itt olvashatsz pár szót az instant zselatinról.
    http://www.oetker.hu/oetker_hu/html/default/debi-6mmp3a.hu.html

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Nézz be hozzám, vár egy kis meglepi!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon köszönöm a válaszod! Móni

    VálaszTörlés
  5. Az én egyik kedvencem :
    1 fél csomag Lidlben vásárolt cukros tetejű babapiskóta, 3 dl tejföl, 2-4 kanál méz,3 dl tejszín, 1 vaníliás cukor. 1/2-1 citromnak a héja és leve is (ízlés szerint)+ valamilyen gyümölcs. Összekevered a tejfölt a mézzel, bele a citromhéj és végül finoman a felvert tejszín. Aztán egy tálba alulra egy kis hab, rá a babapiskóta, egy kis hab, a gyümölcs felszeletelve, kis hab, babapiskóta, sok hab és megszórom kakaóporral is (néha kihagyom ). Gyümölcsből a pirosak pikánssá teszik (ezt szeretem legjobban), tehetsz bele banánt és kivit egyszerre és akkor édeskés-savanykás lesz.Pár órát a hűtőben pihentetni kell.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól hangzik és egyszerű, ki fogom próbálni! És ha nem bánod, közzéteszem a blogon!
    Köszönöm az ötletet!
    Üdv!

    VálaszTörlés
  7. Peter receptje nagyon klassz, és elronthatatlan. Mi nem babapissel, hanem ht keksszel szoktuk csinálni, de úgyis szuper.

    VálaszTörlés
  8. Szia, ez az egyik kedvenc sütim. Csak egy kis igazítás: nem tejszín kell bele, hanem Mascarpone. És nem kell zselatin sem. A vajat nem kell felmelegíteni, csak összetapicskolni a kekszszel. És ha jól emlékszem, cukor sem kell bele.

    VálaszTörlés