avagy Zsófa gasztroblogja

Kezdetektől olvasója vagyok a gasztroblogoknak. Mágnesként vonzanak a jól bevált receptek, a mesés ételfotók. Mindemellett imádok a konyhában sürögni-forogni, kísérletezni, vagy a jól bevált receptekkel hódítani. És vásárolni. Mert hát az alapanyagokat be kell szerezni... Volt kitől megtanulnom az alapokat, hála a nagyszüleimnek, anyukámnak, de a legtöbbet a bloggerektől tanultam. Most éreztem elérkezettnek az időt, hogy én is valami maradandót alkossak. Ha másért nem, a magam örömére... De azért remélem mások is rám találnak!



2010. november 4., csütörtök

Egy újabb leves, most cukkiniből!


Volt még egy szép cukkini a hűtőben, és úgy alakult, hogy levesként végezte, fokhagymás krémsajttal megbolondítva.


Cukkinikrémleves fokhagymás krémsajttal


Hozzávalók 2 főre:
 
  • kb. 50 dkg cukkini
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 dl főzőtejszín (20%)
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 5 dl zöldség alaplé
  • só, frissen őrölt színes bors
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • olívaolaj

  • 100 g krémsajt (Philadelphia, Soft Cheese az ALDI-ból)
  • 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • 0,5 dl tejszín
  • frissen őrölt színes bors


A cukkinit ujjnyi szeletekre vágom, a szeleteket félbe. Az olívaolajat felhevítem egy serpenyőbe és a szeleteket beledobom. Egy nagy gerezd foghagymát reszelek hozzá, 1-2 percig pirítom, sózom, borsozom, átforgatom, majd aláöntök fél dl vizet, hogy párolódjon is egy picit. Mikor a folyadék elpárolgott, rászórom a friss kakukkfűleveleket, még egyszer alaposan átforgatom és ha puhára sült, leveszem a tűzről.

A kissé kihűlt cukkinit a turmixba kanalazom, hozzáadom a joghurtot és a tejszínt, frissen hozzáreszelem a citromhéjat és az egészet összeturmixolom. Visszaöntöm egy lábosba és fokozatosan hozzáadom az alaplevet, közben kézi habverővel kevergetem. Szükség szerint utána ízesítek sóval, borssal.

A krémsajtot kikeverem a tejszínnel, belereszelem a fokhagymát és egy jó adag frissen őrölt borsot.

A forró krémlevesre kanalazok egy jókora kanál krémsajtot és megszórom illatos kakukkfűvel, így tálalom.


+1 ÖTLET a maradék fokhagymás krémsajt hasznosítására:
(a változatosság kedvéért maradék cukkinivel)  :)

Kenyérre kenhető krémsajtos kence serranoval

Lereszelem a nyers cukkinit, megsózom és egy negyed órára hagyom állni, hogy levet eresszen. Kinyomkodom és hozzákeverem a  fokhagymás krémsajthoz. Fűszerezem sóval, borssal, kakukkfűvel, végül kb. 50 g serrano sonkát csíkokra vágok és ezt is hozzákeverem. Pirítósra kenve isteni!

1 megjegyzés:

  1. Ha lehet, én annak a csodás tojásos fokhagymás kencének a receptjét kérném karácsonyra (vagy még előbb :P), amit a GBT-re hoztál :)
    Isteni volt!

    VálaszTörlés