Volt még egy szép cukkini a hűtőben, és úgy alakult, hogy levesként végezte, fokhagymás krémsajttal megbolondítva.
Cukkinikrémleves fokhagymás krémsajttal
Hozzávalók 2 főre:
- kb. 50 dkg cukkini
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 dl főzőtejszín (20%)
- 1 dl natúr joghurt
- 1 tk reszelt citromhéj
- 5 dl zöldség alaplé
- só, frissen őrölt színes bors
- 1 csokor friss kakukkfű
- olívaolaj
- 100 g krémsajt (Philadelphia, Soft Cheese az ALDI-ból)
- 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- 0,5 dl tejszín
- frissen őrölt színes bors
A cukkinit ujjnyi szeletekre vágom, a szeleteket félbe. Az olívaolajat felhevítem egy serpenyőbe és a szeleteket beledobom. Egy nagy gerezd foghagymát reszelek hozzá, 1-2 percig pirítom, sózom, borsozom, átforgatom, majd aláöntök fél dl vizet, hogy párolódjon is egy picit. Mikor a folyadék elpárolgott, rászórom a friss kakukkfűleveleket, még egyszer alaposan átforgatom és ha puhára sült, leveszem a tűzről.
A kissé kihűlt cukkinit a turmixba kanalazom, hozzáadom a joghurtot és a tejszínt, frissen hozzáreszelem a citromhéjat és az egészet összeturmixolom. Visszaöntöm egy lábosba és fokozatosan hozzáadom az alaplevet, közben kézi habverővel kevergetem. Szükség szerint utána ízesítek sóval, borssal.
A krémsajtot kikeverem a tejszínnel, belereszelem a fokhagymát és egy jó adag frissen őrölt borsot.
A forró krémlevesre kanalazok egy jókora kanál krémsajtot és megszórom illatos kakukkfűvel, így tálalom.
+1 ÖTLET a maradék fokhagymás krémsajt hasznosítására:
(a változatosság kedvéért maradék cukkinivel) :)
Kenyérre kenhető krémsajtos kence serranoval
Lereszelem a nyers cukkinit, megsózom és egy negyed órára hagyom állni, hogy levet eresszen. Kinyomkodom és hozzákeverem a fokhagymás krémsajthoz. Fűszerezem sóval, borssal, kakukkfűvel, végül kb. 50 g serrano sonkát csíkokra vágok és ezt is hozzákeverem. Pirítósra kenve isteni!
Ha lehet, én annak a csodás tojásos fokhagymás kencének a receptjét kérném karácsonyra (vagy még előbb :P), amit a GBT-re hoztál :)
VálaszTörlésIsteni volt!