Attól gyors és egyszerű, hogy leveles tésztából készül.
A tésztát elősütöm, ezalatt összedobom a tölteléket, betolom a sütőbe és már kész is!
Hidegen, melegen is isteni!
Hozzávalók egy 30 cm-es pite formához:
- 1 csomag leveles tészta (275 g)
- 2 konzerv aprított tonhal (olívaolajban) (nettó 200 g)
- l nagy csokor újhagyma vagy 1 szál póréhagyma
- 1 csokor snidling
- fél citrom leve
- 2 dl főzőtejszín (22%-os)
- 3 tojás + 1 tojás fehérje
- 250g túró
- 250g metélőhagymás körözött, négy hagymás körözött vegyesen (én a Nádudvari körített túrót szeretem adalékanyagok nélkül!)
- 150 g magozott olívabogyó
- só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra, a piteformába simítom a leveles tésztát és egy akkora sütőpapír darabot teszek a tetejére, hogy bőven lelógjon a széle. Egy zacskó - ilyen célra fenntartott - babot öntök a sütőpapírra - ez lesz a nehezék annak érdekében, hogy a leveles tészta ne emelkedjen fel sütés közben. 10 percig elősütöm, majd a tojásfehérjét kissé felverem és egy ecset segítségével a forró tésztát bekenem vele. A tojásfehérje a meleg tésztára "rásül", így egy filmszerű réteget képez, ami megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa az elősütött tésztánkat.
Még sül a tészta, összedobom a tölteléket. A tojást kikeverem a tejszínnel, jöhet a túró, a körözött, a citrom leve. A tonhalat szűrő segítségével lecsöpögtetem és azt is hozzáadom. Végül beledobom a karikára vágott újhagymát, vagy pórét és az apróra vágott snidlinget. Az egészet jól elkeverem egy kézi habverővel, sózom, borsozom ízlés szerint. Az olajbogyó felét apróra vágom és azt is beledobom a töltelékbe.
A tésztára öntöm a tölteléket, a tetejére szórom a maradék olívabogyót és 180 fokos sütőben 25-30 percig sütöm. Miután lejár a sütési idő, lekapcsolom a sütőt, de hagyom benne kihűlni a pitét.
Langyosan tálalom, de hidegen talán még finomabb!
Eredeti recept: "Anya, ez isteni!..."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése