avagy Zsófa gasztroblogja

Kezdetektől olvasója vagyok a gasztroblogoknak. Mágnesként vonzanak a jól bevált receptek, a mesés ételfotók. Mindemellett imádok a konyhában sürögni-forogni, kísérletezni, vagy a jól bevált receptekkel hódítani. És vásárolni. Mert hát az alapanyagokat be kell szerezni... Volt kitől megtanulnom az alapokat, hála a nagyszüleimnek, anyukámnak, de a legtöbbet a bloggerektől tanultam. Most éreztem elérkezettnek az időt, hogy én is valami maradandót alkossak. Ha másért nem, a magam örömére... De azért remélem mások is rám találnak!



2010. november 27., szombat

Libamell párolt lilakáposztával, pikáns mártással tálalva

Igaz, hogy Márton nap már jócskán elmúlt, mégis most teszem közzé ezt a liba receptet, mert alkalomtól függetlenül ez egy isteni fogás. Szerintem.

2 főre két libamellet vásárolok, amit az alábbi pácba áztatok egy éjszakán át:
  • 2 dl száraz vörösbor (én házi meggybort használtam)
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek Modenella Balsamico Krém (összetételét tekintve szőlőlé és balzsamecet)
  • 1 fej hagyma felkarikázva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma szeletelve
  • frissen őrölt bors

Másnap szárazra törölgetem a libamellet és a bőrös felét beirdalom, vigyázva, hogy ne vágjak bele a hús részébe.

A húst egy forró, száraz serpenyőben elősütöm. Először a bőrös felével teszem a serpenyőbe és 3-4 percig sütöm, ekkor kisül a zsírja és szépen megpirul a bőrös fele. Megfordítom és további 3 percig sütöm.
Kiveszem a 2 libamellet a serpenyőből, egy jénai tálba fektetem őket és alufóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig tovább sütöm (légkeverés). A serpenyőben maradt pecsenyelét félreteszem, a mártáshoz még jól jön!

Ha lejárt a sütési idő, kiveszem a libamelleket a sütőből, de további 20 percig letakart állapotában hagyom "pihenni". Ez fontos momentum ahhoz, hogy puha, omlós húst kapjunk!

Időközben elkészítem a párolt lilakáposztát.

Hozzávalók:
  • 1 kis fej lilakáposzta (nálam kb. 70 dkg)
  • 3 ek zsiradék (libazsír a legjobb)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4-5 egész szegfűszeg
  • 2 kisebb savanykás alma
  • 2 dl almalé
  • 2 dl száraz vörösbor (nálam házi meggybor)
  • 2 dl víz
  • 1 ek almaecet
  • 2 ek piros lekvár (nálam Spar Erdei gyümölcs vegyes extra dzsem)
  • 1-2 babérlevél
  • 2-3 borókabogyó
  • 2-3 egész szemes bors
  • 2-3 szegfűbors
  • só, frissen őrölt bors

A lilakáposztát legyalulom, vagy konyhai robotgéppel felaprítom. A hagymát 4-be vágom, a szegfűszeget beleszúrom. Az almát vékony szeletekre vágom.
A zsiradékot felolvasztom és hozzáadom a káposztát, kicsit átpirítom, majd jöhetnek bele a fűszerek és végül az alma is! A vörösbort, majd a vízzel elkevert almalevet fokozatosan adagolom hozzá, vigyázni kell, nehogy leégjen. Egy idő után már levet is ereszt, de addig is gyakran megkeverem és addig párolom, még meg nem puhul. Ha már puha - cukor helyett - hozzáadom a lekvárt és ezzel is átforgatom, összepárolom. Tálalás előtt kihalászom belőle a babérlevelet, egész fűszereket. 
A szükséges folyadék mennyisége változhat, ami fontos, mindig legyen egy pici alatta, mert abban és persze a saját levében párolódik, de sosem kell, hogy ellepje a folyadék.













Végül már csak a mártás elkészítése van hátra.

A pecsenyelét leszűröm (kb. 1-1,5 dl), hozzáadok 1 nagy ek piros lekvárt és 2 dl száraz vörösborral forralni kezdem egy kis lábosban. Frissen őrölt borssal ízesítem és erős tűzön addig forralom, amíg a felére nem csökken a mennyisége. 1 ek keményítőt kikeverek kevés vízzel és ezzel sűrítem be a mártást.

A libamelleket a pihentetés után vékony szeletekre vágom, a mártással, lilakáposztával és krokettel, vagy burgonyagolyókkal tálalom.

2 megjegyzés: